Over Janneke


Mijn naam is Janneke! Ik ben pubercoach.⁣ Ik weet uit eigen ervaring dat het leven niet altijd gemakkelijk is. We maken allemaal situaties mee die lastig, moeilijk, oneerlijk en soms heel verdrietig zijn. Hier heb je niet altijd controle over. Waar je wel controle over hebt is de manier waarop je omgaat met deze situaties. Daarin heb je een keuze.

Mijn puberteit is niet altijd gemakkelijk geweest, mijn vader overleed plotseling toen ik 14 jaar was. Ik ben mijn vaders enige dochter en we hadden een hele sterke band. Dit heeft grote impact gehad op mijn puberteit.
Wat mij hielp, na het overlijden van mijn vader, is dat ik iemand had waar ik goed mee kon praten, waar ik de persoon kon zijn die ik op dat moment wilde zijn en waar ik kon leren omgaan met de situatie en emoties. Iemand die mij hielp om te gaan met de situatie, zodat ik er daarna weer tegenaan kon.
Iemand die mij hielp met het maken van keuzes en mij hielp met een manier te vinden om om te gaan met deze situatie en ook andere situaties.

Zo maken we allemaal situaties mee die lastig, moeilijk, oneerlijk en soms heel verdrietig zijn. De manier waarop je omgaat met de situatie is bepalend.

Ik vond het fijn dat er naar mij werd geluisterd. Dat er niet geoordeeld werd over wat ik dacht en wat ik voelde op dat moment. Dat ik mocht zijn wie ik op dat moment wilde zijn en de emoties en gevoelens die daarbij hoorde, waren oké.

Ik gun iedereen (jong en oud) iemand waar ze mee kunnen praten: iemand waarbij je boos, blij, verdrietig of angstig mag zijn en waar je een steuntje in de rug krijgt. Voor de alle (kleine) dingen, vragen of situaties.

Altijd heb ik al geweten dat ik wilde werken met kinderen en jongeren. Op de basisschool mochten de oudste groepen oppassen bij de kleuters op de vrijdag. Veel van mijn klasgenoten wilden dit niet, ik wel. Het liefst elke vrijdag. Geweldig vond ik het!

Het was dan voor mij ook niet moeilijk om na de middelbare school een MBO-opleiding te kiezen. Na het afronden van de opleiding onderwijsassistent en daarna de Pabo, ben ik begonnen als invaller op een basisschool. Na twee jaar heb ik de overstap gemaakt naar het (voortgezet) speciaal onderwijs.

Janneke ter Bille

Gedragsspecialist en Master Pedagoog

Ik heb in de afgelopen +10 jaar veel mogen leren over pubers, hun problemen en vooral de manier waarop ze met hun problemen omgaan. De manier waarop pubers omgaan met situaties, soms echt heel complex, heeft mijn kijk op de wereld nog meer veranderd. Ik werd mij ervan bewust dat alles begint met gedachten. Dat wat je in gedachten bedenkt, zowel positief als negatief, heeft invloed op alles wat je doet, zegt en meemaakt.