'Wat je gedachten kunnen verzinnen en waar je in gelooft,

kan je waarmaken'

Altijd heb ik al geweten dat ik wilde werken met kinderen en jongeren. Op de basisschool mochten de oudste groepen oppassen bij de kleuters op de vrijdag. Veel van mijn klasgenoten wilden dit niet, ik wel. Het liefst elke vrijdag. Geweldig vond ik het!

Het was dan voor mij ook niet moeilijk om na de middelbare school een MBO-opleiding te kiezen. Na het afronden van de opleiding onderwijsassistent en daarna de Pabo, ben ik begonnen als invaller op een basisschool. Na twee jaar heb ik de overstap gemaakt naar het (voortgezet) speciaal onderwijs.

Een stap waar ik geen dag spijt van heb gehad. Ik heb in de afgelopen +10 jaar veel mogen leren over pubers, hun problemen en vooral de manier waarop ze met hun problemen omgaan. De manier waarop pubers omgaan met situaties, soms echt heel complex, heeft mijn kijk op de wereld nog meer veranderd. Ik werd mij ervan bewust dat alles begint met gedachten. Dat wat je in gedachten bedenkt, zowel positief als negatief, heeft invloed op alles wat je doet, zegt en meemaakt. (Bijna) Alles waar je in gelooft en wat je je kan bedenken, kan je waarmaken. 'Work hard dream big.'


Mijn puberteit is niet altijd gemakkelijk geweest, mijn vader overleed plotseling toen ik 14 jaar was. Ik ben mijn vaders enige dochter en we hadden een hele sterke band.

We maken allemaal situaties mee die lastig, complex, oneerlijk en soms heel verdrietig zijn. De manier waarop je omgaat met de situatie is bepalend.

Wat mij hielp, na het overlijden van mijn vader, is dat ik iemand had waar ik goed mee kon praten, waar ik de persoon kon zijn die ik op dat moment wilde zijn en waar ik kon leren omgaan met de situatie en emoties. Iemand die mij hielp om te gaan met de situatie, zodat ik er daarna weer tegenaan kon.

Ik vond het fijn dat er naar mij werd geluisterd. Dat er niet geoordeeld werd over wat ik dacht en wat ik voelde op dat moment. Dat ik mocht zijn wie ik op dat moment wilde zijn en de emoties en gevoelens die daarbij hoorde, waren oké.

Ik gun iedereen (jong en oud) iemand waar ze mee kunnen praten: iemand waarbij je boos, blij, verdrietig of angstig mag zijn en waar je een steuntje in de rug krijgt. Voor de alle (kleine) dingen, vragen of situaties.


Pubers zijn in de puberteit veel met zichzelf bezig en gaan ontdekken wie ze nu eigenlijk zijn en willen zijn. Wie ben ik? Wat kan ik? Hoe wil ik eruitzien? Met wie wil ik omgaan? Ze ontwikkelen hun eigen identiteit. Ze denken niet altijd na wat hun gedrag voor consequenties heeft voor een ander. Net als ikzelf destijds, zijn de meeste pubers daar onzeker over en daardoor ook kwetsbaar en beïnvloedbaar.

Met de gedachte in mijn hoofd dat alle pubers iemand verdienen die je verder helpt en laat inzien dat je zelf invloed hebt op je gedachten, heb ik in 2019 de stap gemaakt om mijn droom, mijn missie werkelijkheid te laten worden. Pubers hebben alle kennis in huis om gelukkiger te worden. Ik haal dit bij hen naar boven en leer ze het inzetten op een positieve manier. Ik wil dat pubers beseffen dat ze krachtig zijn, dat ze zich bewust worden dat ze talentvol zijn en vele kwaliteiten bezitten.

'Je hebt deze kracht altijd al gehad, lieverd. Dat moest je alleen nog maar beseffen!'